» Home » Nieuws » Nog geen 1 op de 3 kinderen speelt dagelijks buiten

nieuws

Nog geen 1 op de 3 kinderen speelt dagelijks buiten

Nog geen 1 op de 3 kinderen speelt dagelijks buiten


Van de kinderen In Dordt-West speelt nog maar 30% dagelijks buiten. De GGD wil daar met het programma Doe ff Gezond iets aan doen. Met Doe ff Gezond is het overgewichtcijfer in Dordt-West de afgelopen jaren flink gedaald. Daarbij stond vooral een gezond beleid op de kinderopvang en de scholen centraal. De komende tijd gaat meer aandacht uit naar het creëren van een omgeving die uitnodigt om te spelen en bewegen.

Ieder jaar wordt op 10 Doe ff Gezond-scholen lengte en gewicht gemeten en een leefstijlonderzoek uitgevoerd. Het overgewicht blijkt in 2017 verder gedaald tot 29%. In 2011 was dat nog 42%. Het dagelijks buiten spelen is echter teruggelopen van 46% naar 30%.

Omgeving uitnodigend maken
Het is nu tijd om breder te gaan kijken en met partners in de wijk te werken aan een gezonde omgeving. Wethouder Rinette Reynvaan: "Het teruggelopen overgewichtcijfer is iets om trots op te zijn. Mooi om dit resultaat in de landelijke Week voor de gezonde jeugd te kunnen presenteren. Als JOGG-gemeente weten wij hoe bepalend de omgeving is voor gezond gedrag. Wij willen dat de omgeving van kinderen uitnodigt tot buiten spelen. Want buiten spelen is gezond! Genoeg bewegen helpt om op gezond gewicht te blijven. Het bevordert onder andere de lichamelijke motoriek, kinderen leren met elkaar omgaan en leren ontdekken. Meer buiten spelen, daar willen wij naartoe."

Buiten spelen stimuleren
Doe ff Gezond gaat onder andere een pilot uitvoeren in samenwerking met Wanderwatch, om te onderzoeken in hoeverre een smartwatch met interactieve spellen het buiten spelen stimuleert. Daarnaast denkt Doe ff Gezond samen met de gemeente, diverse partners in de wijk, maar ook ouders en kinderen, na over de inrichting van de buitenruimte ter bevordering van het buitenspelen. De GGD doet in 2018 verder onderzoek naar wat kinderen tegenhoudt om buiten te spelen.

Beweegaanbod in de wijk
Samen met Stichting Hattrick, Groen doet Goed, Servicecentrum Onderwijs & Cultuur en de speelotheek Pip & Zo blaast Doe ff Gezond het beleef- en beweegaanbod in de wijk voor kinderen nieuw leven in. Directeur Ron Tempelaar van Hattrick: "Net als Doe ff Gezond willen wij zoveel mogelijk kinderen aan het bewegen krijgen. Dat doen we onder andere door vakleerkrachten op scholen aan het werk te zetten, maar ook met buitenschoolse activiteiten waar lokale beweeg- en sportaanbieders bij betrokken zijn. Wij zijn in dezelfde wijken actief als Doe ff Gezond en werken aan hetzelfde resultaat: kinderen bewegen naar een gezonde leefstijl. Het is leuk om kinderen te laten ervaren hoe lekker het is om gezond en fit te zijn."

« Terug

Social Media

Partners