» Home » Nieuws » Pagina » 22

Nieuws

Zeven gezinnen gestart met Club Fit 4 Dordrecht

- Een nieuwe ronde Club Fit 4 Dordrecht is weer van start gegaan! Wederom een leuke enthousiaste groep met 7 gezinnen (8 kinderen en ouders) die zich hebben aangemeld en het traject van 12 weken mee gaan doen. Buurtsportcoach Nick vertelt…

Gratis Bewegen officieel afgetrapt tijdens ontbijtbijeenkomst

- Hoewel de eerste activiteiten voor de doelgroep 0-6 jaar al waren gestart, is op dinsdag 23 september officieel de aftrap gegeven voor de nieuwe jaarcampagne Gratis Bewegen in Dordrecht. Tijdens een ontbijtbijeenkomst werden de samenwerkingspartners bijgepraat over het programma en het nieuwe jaarthema.

Energiek aan de slag met sportpromotie

- Zeventien buurtsportcoaches en sportpromotors zullen tijdens het (sport)seizoen 2014-2015 de Dordtse jeugd proberen te motiveren en inspireren om te gaan sporten. Opgepept door een enthousiasmerende speech van sportwethouder Rinette Reynvaan begonnen zij op 1 september vol vuur aan hun gemeenschappelijke missie.

Groen doet goed Dordrecht van start met feestelijke kick-off

- Dinsdag 30 september vindt de feestelijke kick-off plaats van het nieuwe programma Groen doet goed. Ruim 450 basisschoolleerlingen zullen die dag een voorproefje krijgen van het actieve en educatieve programma dat Dordtse kinderen enthousiast gaat maken voor een bezoek aan de Biesbosch.

Heel Dordrecht-West in het teken van ‘gratis bewegen’

- DORDRECHT – Gratis bewegen kan in Dordrecht overal en altijd. Met die boodschap wil het Dordtse programma Doe ff Gezond laten zien hoe makkelijk bewegen en sporten kan zijn en de Dordtse jeugd stimuleren dagelijks meer te bewegen.

Kick-off Gratis Bewegen voor de allerkleinsten

- In Dordrecht is de Gratis Bewegen campagne gestart met drie bijeenkomsten op peuterspeelzaallocaties in Dordrecht-West. Tijdens de VVE-thuis bijeenkomsten werd het nieuwe jaarthema geïntroduceerd.

1850 kinderen leggen volgende week fittest af

- Van 22 tot en met 26 september leggen 1850 leerlingen (groep 3 t/m 8) van twaalf Doe ff Gezond-scholen een fittest af. Binnen de fittest, die onder schooltijd plaatsvindt in Sportcomplex Crabbehof, worden de leefstijl, de motorische ontwikkeling en de gezondheid van de scholieren getest en gemeten.

Elf gezinnen in de startblokken voor LEFF

- Elf enthousiaste gezinnen uit Wielwijk gaan daadwerkelijk starten met LEFF. Natuurlijk is er nog plek voor meerdere gezinnen. Dus meld je snel aan want maandag 22 september gaan we beginnen.

Op of via school aan het sporten

- In schooljaar 2014-2015 staat Sport op verschillende manieren op het programma binnen het Dordtse Onderwijs. Het merendeel van de Dordtse jeugd komt zo op of via school in aanraking met sport en bewegen.

‘Ik kan ut zelluf’: krachttraining voor beginners

- ‘Zelluf’ eten leer je door het te vaak te doen en op tijd te beginnen. Zelf eten is ook een vorm van bewegen. Door zelf te leren eten, ontwikkelt het kind volop belangrijke motorische vaardigheden.

Start nieuwe jaarcampagne

- Na ‘Dordrecht drinkt water’ start deze maand een nieuwe jaarcampagne in Dordrecht; ‘Gratis Bewegen, gewoon doen!’. Doe ff Gezond volgt hiermee de landelijke thema-aanpak van JOGG. ‘Gratis Bewegen’ kan in Dordrecht overal en altijd, ook in de eigen wijk. Iedereen beweegt de hele dag door. De één meer dan de ander. Doe ff Gezond wil kinderen, jongeren en hun ouders laten zien hoe gemakkelijk en toegankelijk bewegen en sporten kan zijn.

Pilot LEFF start in september

- In september 2014 gaat het nieuwe leefstijlprogramma Lifestyle, Energie, Fun & Friends (LEFF) als pilot van start in Dordrecht. LEFF inspireert kinderen van 7 tot 13 jaar die boven een gezond gewicht zijn om samen met hun ouders fitter en gezonder te worden en te blijven. Het doel van de aanpak is om samen plezier te hebben in een gezonder leven.

Buurtsportcoach Nick over 1e Club Fit

- Dankzij de Sportimpuls van Sport & Bewegen in de Buurt kon begin dit jaar de nieuwe interventie Club Fit 4 Dordrecht starten. Twaalf gemotiveerde gezinnen namen deel. De cursus is specifiek bedoeld voor kinderen met overgewicht en is voor kind én ouder een leuke manier om kennis te maken met bewegen en gezond eten.

Mooie oogst na 1 jaar Smakelijke Moestuinen

- Na een jaar Smakelijke Moestuinen blijkt dat meer dan de helft van de kinderen wel eens groente eet bij de lunch, in 2013 was dit minder dan een derde van de kinderen. Een mooi resultaat! Benieuwd naar de verdere oogst?! Lees dan verder!

John F Kennedy is Gezonde School

- De John F. Kennedyschool (Zuidendijk) mag zich sinds kort officieel Gezonde School noemen! Dat betekent dat zij structureel aandacht besteden aan gezondheid op school. Dat is belangrijk, want gezonde leerlingen en docenten presteren beter!

Buurtsportcoach Maartje over Zwem- en Beweegkriebels

- Dordts allerjongsten konden het afgelopen seizoen samen met hun ouder(s) weer deelnemen aan de activiteiten Zwem- en Beweegkriebels. En of het kriebelde!? Buurtsportcoach Maartje vertelt erover:

Nieuwe Doe ff Gezond-school, 100% dekking

- Verheugd zijn wij te kunnen mededelen dat met ingang van schooljaar 2014-2015 ook de Prinses Julianaschool deel zal nemen aan het integrale sport- & gezondheidsprogramma Doe ff Gezond.

Gezonde start én finish van de Avond4Daagse

- Op dinsdag 10 juni was het team van Doe ff Gezond samen met wethouder Rinette Reynvaan aanwezig bij de start van de Avondvierdaagse in Dordrecht. Doe ff Gezond wil ouders bewust maken van het sportieve karakter van de Avondvierdaagse en laten zien dat ook een alternatieve, gezonde beloning mogelijk is.

Sportles ClubFit4Dordrecht: werpen

- Op woensdag 14 mei was er weer een sportbijeenkomst van Club Fit 4 Dordrecht. Ondanks dat de 12 cursusweken voorbij zijn, wordt er nog wel wekelijks gesport op de woensdagmiddag. Ditmaal kregen de leden van Club Fit 4 Dordrecht Atletiektraining van Parthenon- coach Edwin. Buurtsportcoach Nick vertelt.

Speciale sportbijeenkomst ClubFit4Dordrecht

- Op woensdag 7 mei was er een speciale sportbijeenkomst van Club Fit 4 Dordrecht. Om de werkelijke cursus van 12 weken af te sluiten, mocht de gehele groep gaan klimmen bij Mountain Networks aan de Maria Montessorilaan 3 in Dordrecht. De toppers van Club Fit werden hiermee opnieuw geïntroduceerd in een sport die niet vaak beoefend wordt. Een hele uitdaging! Buurtsportcoach Nick vertelt:

Gescoord voor gezondheid

- Om het project Scoren voor Gezondheid in stijl af te sluiten kwamen de groepen 6,7 en 8 van OBS De Mondriaan dinsdag 15 april bij FC Dordrecht langs voor een eindclinic. Onder begeleiding van Warner Hahn, Jeffry Fortes, Jordy van Deelen, Everon Pisas, Wilmer Kousemaker en Johan Versluis mochten de leerlingen lekker voetballen in het stadion.

Beter leren door meer bewegen in Dordrecht

- Op woensdagmiddag 16 april kwam een grote vertegenwoordiging van het Dordtse basisonderwijs bijeen in Sportboulevard Dordrecht. Sportraad Dordrecht organiseerde daar samen met gemeente Dordrecht de Inspiratiesessie BEWEGEN = LEREN.

Nationale Sportweek in Dordrecht

- Uiteraard gaat de Nationale Sportweek, die van 19 tot en met 26 april gepland staat, niet onopgemerkt voorbij in sportstad Dordrecht. Sterker nog, de Sportweek begint hier zelfs al een dag eerder met het Dordtse Sportfestijn dat op vrijdag 18 april de Sportboulevard zal omtoveren tot een van activiteiten bruisende sporttempel.

Laatste Club Fit 4 Dordrecht bijeenkomst

- Op woensdag 9 april was de officiële laatste sportbijeenkomst van de cursus Club Fit 4 Dordrecht. Het overkoepelende thema van de laatste cursusweken is “Meer bewegen in het dagelijks leven”. Hierin wordt onder andere kennis gemaakt met verschillende sporten. Buurtsportcoach Nick vertelt:

Voedingstip april: herkenbaar eetritme

- Doe ff Gezond publiceert iedere maand een nieuwe voedingstip. De tip van deze maand: bouw een herkenbaar eetritme op door op vaste plaatsen en tijden te eten. De tafel is een goede plek om altijd aan te eten.

Beweegtip april: geef zelf het goede voorbeeld

- Doe ff Gezond publiceert iedere maand een nieuwe beweegtip. De tip van deze maand: Je kind doet jou graag na. Geef zelf het goede voorbeeld en ga samen lekker spelen, fietsen, zwemmen of naar het bos.

Lekker sporten bij Club Fit 4 Dordrecht

- Op woensdag 2 april was er weer een sportbijeenkomst van Club Fit 4 Dordrecht. Deze zonnige dag kende enkele afwezigen vanwege het schoolvoetbaltoernooi. Uiteraard een goede reden! Het overkoepelende thema van de laatste cursusweken is “Meer bewegen in het dagelijks leven”. Hierin wordt onder andere kennis gemaakt met verschillende sporten. Buurtsportcoach Nick doet verslag:

ClubFitters maken kennis met handbal

- Op woensdag 26 maart was er weer een sportbijeenkomst van Club Fit 4 Dordrecht. Het overkoepelende thema van de laatste cursusweken is “Meer bewegen in het dagelijks leven”. Hierin wordt onder andere kennis gemaakt met verschillende sporten. Buurtsportcoach Nick brengt verslag uit.

Deelnemers en ouders aan groente en fruit bij ClubFit4Dordrecht

- Op woensdag 19 maart was de laatste ouder- kindbijeenkomst van Club Fit 4 Dordrecht. De grote opkomst van ouders en kinderen bleek een gegarandeerd succes voor de laatste gezamenlijke cursusdag. Naast het overkoepelende thema ‘Meer bewegen in het dagelijks leven’ werd er extra aandacht besteed aan groenten en fruit. Buurtsportcoach Nick vertelt:

'Meer bewegen in dagelijks leven' centraal bij Club Fit

- Op woensdag 12 maart was er weer een sportbijeenkomst van Club Fit 4 Dordrecht. “Meer bewegen in het dagelijks leven” is het overkoepelende thema van de aankomende weken. Hierin wordt onder andere kennis gemaakt met verschillende sporten. Buurtsportcoach Nick vertelt erover:

Beweegtip maart: creëer uitdagende omgeving

- Daag je peuter uit door een uitdagende omgeving te creëren. Maak een ruimte met obstakels zoals: heuveltjes (een poef, matras, kussens), tunneltjes (tent van lakens, kruiptunnel, grote doos) of klautermogelijkheden (liggende stoel, ronde kussens).

Voedingstip maart: relaxed met eten

- Doe ff Gezond publiceert iedere maand een nieuwe voedingstip, deze maand: relaxed met eten. "Het is leuk om je kinderen af en toe te vertellen over gezond eten.Ontspannen omgaan met eten, daar hebben je kinderen ook veel aan."

KinderResto met leerlingen én ouders Prins Bernhardschool

- Negen leerlingen van de Prins Bernhardschool namen op 26 februari deel aan de KinderResto van Harte. Het diner, waarbij van alle deelnemers ten minste 1 ouder aanschoof, werd mede gekookt en geserveerd door deze kanjers.

Een terugblik op de Dordtse DrinkWateraanpak

- Met ‘Dordrecht drinkt water’ volgde Doe ff Gezond in 2013 de landelijke thema-aanpak van JOGG, DrinkWater. Gedurende het jaar vonden in Dordrecht-West verschillende activiteiten plaats om het drinken van water (in plaats van gezoete drankjes) te stimuleren onder de jeugd van 0-19 jaar.

Doe ff Gezond bij kinderopvang Pipoo

- In de eerste levensjaren vormen zich belangrijke gewoonten. Dit betekent dus dat vroeg moet worden begonnen met het aanleren van een gezonde leefstijl. Jong geleerd is immers oud gedaan. Het kinderdagverblijf, de peuterspeelzaal en het consultatiebureau spelen hierin een belangrijke rol. Kinderdagverblijf Pipoo vertelt over haar aanpak.

Pius10 over het vignet Gezonde School

- In Dordrecht-West is het toewerken naar het vignet Gezonde School ingebed binnen het concept Doe ff Gezond-school. Vóór 2016 moet dit vignet behaald zijn. Inmiddels telt Dordrecht-West twaalf Doe ff Gezond-scholen. Zij besteden al enkele jaren extra aandacht aan gezonde voeding, sporten en bewegen. Basisschool Pius 10 is in Dordrecht één van de koplopers en behaalde in 2012 al het vignet.

Doe ff Gezond bij Nationale Balans Top 2014

- Op woensdag 29 januari organiseerde Convenant Gezond Gewicht / JOGG in Utrecht weer de jaarlijkse Nationale Balans Top. Niet alleen was team Doe ff Gezond er als bezoeker vertegenwoordigd, maar ook ontvingen de Dordtse programma-aanpak en resultaten een mooi landelijk podium tijdens het congres.

Doe ff Gezond bij Club Fit 4 Dordrecht

- Dankzij de Sportimpuls van Sport & Bewegen in de Buurt kon op 8 januari de nieuwe interventie Club Fit 4 Dordrecht starten. Elf gemotiveerde gezinnen nemen deel. De cursus is specifiek bedoeld voor kinderen met overgewicht en is voor kind én ouder een leuke manier om kennis te maken met bewegen en gezond eten.

Scoren voor Gezondheid in volle gang

- FC Dordrecht heeft in het kader van Scoren voor Gezondheid ambassadeurs aan de basisscholen Mondriaan en Albatros gekoppeld. Op dinsdag 1 oktober ging de activiteit officieel van start. Gedurende twintig weken vinden diverse activiteiten en gezondheidslessen plaats om de kinderen tot een gezonde leefstijl te motiveren. Lees in de artikel over het verloop tot nu toe.

Opnieuw lichte daling overgewicht jeugd Dordrecht-West

- De resultaten van de jaarlijks terugkerende fittesten wijzen opnieuw op een lichte daling van overge-wicht bij kinderen uit Dordrecht-West. Vooral het aantal kinderen met ernstig overgewicht/obesitas liep terug. Van de elf deelnemende basisscholen uit Dordrecht-West deed 94% van de leerlingen vorig jaar september mee aan de fittest in sportcomplex Crabbehof.

Buurtsportcoach Maartje over 'haar' Gymkriebels

- Met Gymkriebelslessen worden kleuters op Doe ff Gezond-scholen voorbereid op het bewegingsonderwijs vanaf groep 3. Motorische ontwikkeling, plezier in bewegen en omgaan met winst en verlies staan gedurende 20 weken centraal. Buurtsportcoach Maartje Vissers vertelt over de Gymkriebelslessen:

Club Fitters volgen Kanjermethode

- Op woensdag 12 februari was er opnieuw een sportbijeenkomst voor onze Club Fitters. Deze keer was de gymzaal weer volledig voor de kinderen. Zoals vorige week aangekondigd werd een start gemaakt met het thema “Kennis maken met sporten”. Echter vond Buurtsportcoach Nick het voor de groep belangrijk nogmaals terug te keren naar de “Kanjermethode”.

J.F. Kennedyschool in Dordrecht krijgt Gezond Schoolplein!

- Vrijdag 14 februari overhandigt Rutger Koppelaar, Nederlands Kampioen polsstok hoogspringen en sportman van Dordrecht in 2012 én 2013, uit naam van het ambitieuze project ‘Gezonde Schoolpleinen’ een cheque ter waarde van 50.000 euro aan de J.F. Kennedyschool in JOGG-gemeente Dordrecht. Met dit geld wordt een uitdagend, groen en rookvrij schoolplein gebouwd. Jantje Beton start met de inrichting en aanleg. Hierbij geeft zij de leerlingen een centrale rol. Jongeren weten immers als geen ander wat hen motiveert om te bewegen en buiten te spelen.

Ouders sporten mee in 4e Club Fit 4 Dordrecht

- Op woensdag 5 februari, te midden van alle sportactiviteiten van de Dordt Olympics, was de vierde Club Fit 4 Dordrecht-bijeenkomst. Deze editie was een bijzondere. Niet alleen de Club Fit kinderen werden getest op hun uithoudingsvermogen, maar ook de ouders stonden deze keer klaar met hun sportkleding.

Vernieuwde menukaart Doe ff Gezond-schooldiëtist

- Iedere Doe ff Gezond-school kan in 2014 weer gebruik maken van de Doe ff Gezond-schooldiëtist. Deze diëtist is er voor individuele en/of groepsbegeleiding van kinderen en de volwassenen in hun directe omgeving. De verschillende mogelijkheden zijn uitgewerkt in een menukaart welke in januari opnieuw werd uitgebracht.

Voedingstip februari: zet ontbijtspullen klaar

- Doe ff Gezond publiceert iedere maand een nieuwe voedingstip. De tip van februari: ’s Morgens altijd haast? zet dan ’s avonds zoveel mogelijk ontbijtspullen klaar.

Beweegtip februari: Kort bewegen ook gezond

- "Kleine beetjes bewegen, zijn net zo effectief als een work-out in de sportschool. Als je maar aan je dertig minuten per dag komt. Dat stellen onderzoekers van de Oregon State University." Zo lazen wij op gezondheidsnet.nl.

Club Fitters verbranden tussendoortjes

- Op woensdag 29 januari jl. was er weer een Club Fit 4 Dordrecht bijeenkomst! Deze 4e cursusdag was een sportbijeenkomst. In de gymzaal werden de Club- Fitters opnieuw bewust gemaakt over bewegen met als thema “Tussendoortjes”.

Zes Doe ff Gezond-scholen actief tijdens Dordt Olympics

- Door de bocht flitsen als de shorttrackers Jorien ter Mors of Sjinkie Knegt, het snowboardgevoel ervaren van Nicolien Sauerbreij of voortbewegen op de lange latten als een langlaufer: de Dordt Olympics, die van 3 tot en met 7 februari 2014 gepland staan, brengen de Olympische Spelen van Sochi ‘even’ naar Dordrecht voor schoolkinderen uit de groepen zes en zeven.

Thema tussendoortjes bij Club Fit 4 Dordrecht

- Op woensdag 22 januari jl was de 3e Club Fit 4 Dordrecht bijeenkomst, tevens een ouder- kindbijeenkomst, Het middagprogramma voor de ouders werd deze keer weer verzorgd door Willy van Dijk. Het thema voor de aankomende cursusweken is “Tussendoortjes”.

Sportbijeenkomst Club Fit 4 Dordrecht

- Op woensdag 15 januari was de 2e Club Fit 4 Dordrecht bijeenkomst! De 2e cursusdag was geen ouder- kindbijeenkomst, maar een sportbijeenkomst met de Buurtsportcoach. Deze middag is besteed aan het vervolg van “Fris water uit de kraan” en bijbehorende spelen en een quiz!

Club Fit 4 Dordrecht van start

- Op woensdag 8 januari jl. is Club Fit 4 Dordrecht goed van start gegaan met 11 gemotiveerde gezinnen! De cursus is de leukste manier voor kind en ouder om kennis te maken met bewegen en gezond en lekker eten. Gedurende twaalf weken krijgen de kinderen 1 keer per week een sportles. De ouders krijgen in totaal 6 keer begeleiding op het gebied van voeding en opvoeding.

Samen bewegen met Beweegkriebels

- Op vrijdag 17 januari gaat in Dordrecht-West een nieuwe editie Beweegkriebels van start. De activiteit Beweegkriebels is speciaal bedoeld voor peuters van 2 tot 4 jaar uit Dordrecht-West, die samen met papa, mama, opa of oma wil bewegen.

Beweegtip januari: neem de trap i.p.v. de lift

- Doe ff Gezond publiceert iedere maand een nieuwe beweegtip. De tip van deze maand: neem de trap in plaats van de lift! Een eenvoudige manier om meer te bewegen, voor jezelf en voor je kind.

Voedingstip januari: voornemens volhouden

- Goede voornemens? Zo houd je ze vol.. Laat superdiëten links liggen, maar werk stap voor stap aan een gezonder eetpatroon. Stel kleine en haalbare doelen. Het Nieuwe Eten helpt je.

Dordtse DrinkWatercampagne in beeld en geluid

- Eind april trapte Doe ff gezond de campagne ‘Dordrecht drinkt water!’ af. Doel van de campagne is toename van het aantal kinderen en jongeren, dat dagelijks ten minste twee keer water drinkt en een afname van de inname van gezoete dranken. Benieuwd naar de voortgang? Bekijk dan hieronder de video!

Smakelijke Moestuinen de winter in

- Een moestuin onderhouden is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Maar met de juiste hulp van peuters en dreumessen is er op de zes Smakelijke Moestuin-locaties in Dordrecht de afgelopen periode goed geoogst! De moestuinen gaan nu de winter in.

Volop ouderbetrokkenheid bij Sinterklaas Beweegfeest

- Samen met Sint en Piet beleven wat er op het gebied van sport en bewegen al mogelijk is, dat kon tijdens het Sinterklaas Beweegfeest. De vierde editie van dit beweegfeest vond plaats op zondag 24 november in Sportcomplex Crabbehof en trok zo'n 1400 bezoekers, waarvan 380 deelnemende kids. Een belevingsvol evenement met volop ouderbetrokkenheid.

Dordrecht decor voor JOGG film

- Dordrecht werd op 12 juni 2012 JOGG-gemeente. Op dit moment zijn al 35 gemeenten aangesloten bij de JOGG-beweging en dat aantal is nog steeds groeiende. 45 aangesloten gemeenten in 2013 en 75 JOGG gemeenten in 2015 is de ambitie. Om die ambitie te ondersteunen heeft het landelijk JOGG-bureau een film over JOGG ontwikkeld.

'Rethink Your Drink' op De Mondriaan

- Op 20 november deden de kids van groep 7 van De Mondriaan mee aan de workshop Rethink Your Drink. De workshop is onderdeel van de campagne 'Dordrecht drinkt water' en werd verzorgd door een diëtist van Aafje.

Beweegtip december: bezorg lopend of fietsend zelf je kerstkaarten

- Doe ff Gezond publiceert iedere maand een nieuwe beweegtip. De tip van deze feestelijke maand: doe je kerstkaarten lopend of fietsend (met je ouder) zelf bij al je vrienden/familie/buren in de brievenbus.

Voedingstip december: gezond genieten tijdens de feestdagen

- Doe ff Gezond publiceert iedere maand een nieuwe voedingstip. Verantwoord snacken: normaal gesproken al een hele uitdaging, maar tijdens de feestdagen des te meer. Zoek bijvoorbeeld maar eens een light-oliebol… Tips om toch te kunnen genieten van wat extra's, zonder veel aan te komen lees je hieronder.

DrinkWaterbidon voor deelnemers Highschool Challenge

- Leerlingen van het Stedelijk Dalton Lyceum, het Wartburg College en het Insula College storten zich sinds medio oktober met veel enthousiasme in de Highschool Challenge. Ter stimulering van het waterdrinken tijdens het sporten ontvingen de 65 deelnemers een DrinkWaterbidon.

Bambino Kinderopvang wint watertafel

- Water saai?! Helemaal niet! Afgelopen periode hebben allerlei organisaties in Dordt-West laten zien dat het juist hip en lekker is, zo ook de kinderdagverblijf- en peuterspeelzaalorganisaties. Doe ff Gezond was wel benieuwd wat er zoal gebeurt rondom het waterthema op de locaties en verbond hieraan een watercontest.

Smakelijke Moestuinen winterklaar maken

- In maart jl. gingen zes Dordtse kinderopvanglocaties aan de slag met het project Smakelijke Moestuinen. Na een eerste kweekseizoen met tuinieren, proeven en eten van verse groente is het nu tijd de moestuin winterklaar te maken.

Voedingstip nov.: kies zelf voor thee of water

- Doe ff Gezond publiceert iedere maand een nieuwe voedingstip. De tip van deze maand: geef het goede voorbeeld en kies zelf ook voor thee, koffie of water.

Beweegtip nov.: Doe mee aan het Sinterklaas Beweegfeest!

- Doe ff Gezond publiceert iedere maand een nieuwe beweegtip. De tip van deze maand: doe mee aan het Sinterklaas Beweegfeest! Hier kunnen kids en ouder(s) samen met Sint en Piet beleven wat er op sport- en beweeggebied in Dordrecht allemaal mogelijk is.

Water centraal tijdens Week van de Opvoeding

- Tijdens de landelijke Week van de Opvoeding (7-13 oktober) stond in Dordrecht het thema Water centraal. De keuze van dit thema past binnen de Dordtse drinkwatercampagne, die in april al van start is gegaan. In deze themaweek waren de activiteiten gericht op de 0-4 jarigen. Want ook voor onze allerjongsten is het belangrijk dat zij al vroeg gewend raken aan het drinken van water, in plaats van gezoete dranken. We vroegen Careyn en Aafje over de wijze waarop zij het thema invulden..

KinderResto met leerlingen van de Pius10

- Voor de leerlingen uit groep 7 (en 8) van de Doe ff Gezond-Scholen in Dordrecht organiseren Doe ff Gezond en Resto VanHarte samen 1 keer per maand een KinderResto. De eerstvolgende vindt plaats op 9 oktober, het is dan de beurt aan leerlingen van de Pius10.

Voedingstip okt: kies 2 watermomenten per dag

- Doe ff Gezond publiceert iedere maand een voedingstip. De tip van deze maand: kies samen met je kind twee 'waterdrinkmomenten' in de dag. Meer water mag altijd!

Beweegtip okt: dans 't Dordtse waterdansje!

- Doe ff Gezond publiceert iedere maand een beweegtip. De tip van deze maand: zing niet alleen, maar dans ook eens mee op de klanken van het Dordtse waterliedje. Want, na het Dordtse waterlied is er nu ook de Dordtse waterdans.

1600 scholieren leggen fittest af

- Van 23 tot en met 27 september legden 1600 leerlingen (groep 3 t/m 8) van twaalf Doe ff Gezond-scholen een fittest af. Binnen de fittest, die onder schooltijd plaatsvond in Sportcomplex Crabbehof, werden de leefstijl, de motorische ontwikkeling en de gezondheid van de scholieren getest en gemeten. De test voorziet in basisgegevens die laten zien hoe de leefstijl en de gezondheid van het kind zich ontwikkelen.

Uitbreiding aantal Doe ff Gezond-scholen

- In Dordrecht-West worden onder de noemer Doe ff Gezond tal van activiteiten georganiseerd. Een veelvoud aan activiteiten vindt op dit moment op en rondom de Doe ff Gezond-scholen plaats. Met ingang van schooljaar 2013-2014 is de Prins Bernhardschool ook Doe ff Gezond-school. Dit betekent dat 11 (12 locaties) van de 13 reguliere basisscholen in Dordrecht-West een Doe ff Gezond-school zijn.

Scoren voor Gezondheid met FC Dordrecht

- FC Dordrecht heeft zes ambassadeurs aan de basisscholen Mondriaan en Albatros gekoppeld in het kader van het project Scoren voor Gezondheid. Op dinsdag 1 oktober ging de activiteit officieel van start met een voetbalclinic in het stadion en ondertekening van het Gezond Leven Contract. Hiermee beloofden de leerlingen zich gedurende de projectperiode in te zetten voor een gezonde leefstijl.

Doe ff Gezond bij 'Wielwijk op de thee'

- Op zaterdag 28 september aanstaande organiseerde Wielwijk een High Tea voor haar wijkbewoners. Deze vond plaats op het Admiraalsplein van 14.00-15.00uur. 200 wijkbewoners schoven aan. Aansluitend waren er leuke activiteiten voor jong en oud.

Samen gezond ontbijten in Crabbehof

- Samen met het gezin en buurtgenoten smakelijk en gezond de dag beginnen? Dat kon op zaterdag 14 september jl. bij het Grote Crabbehofontbijt. Een groot ontbijt midden in de wijk.

Beweegtip september: te voet of met de fiets naar school

- Bewegen is lekker, vooral na een lange dag school. Een dag waarin je veel moet stilzitten en luisteren. Daarna kan je even uit je dak gaan! Ga, als het veilig is natuurlijk, lekker te voet of met de fiets!

Voedingstip september: vul je bidon met water

- Van sporten krijg je dorst en water is dan de beste en meest gezonde dorstlesser. Water drinken hoort bij sport, ook bij de gymles!

Zes Dordtse Sportimpulsaanvragen gehonoreerd

- Op de oproep voor de sportimpuls 2013 is landelijk gereageerd met ruim 640 subsidie aanvragen voor in totaal ruim 46 miljoen euro. Dit overtrof het beschikbare budget van 11 miljoen. Er zijn ongeveer 150 projecten gehonoreerd, waarvan zes projecten van Dordtse sport- en beweegaanbieders.

Doe jij ook FF Gezond bij het ZomerParkFeest??

- Op zondag 7 juli is het zover, het ZOMERPARKFEEST in het Wielwijkpark in Dordrecht-West. Van 13.00-17.00 uur is er een afwisselend programma voor jong en oud. Dit jaar is het thema Water en dat belooft spetterende attracties en activiteiten.

Beweegtip juli/augustus: spelen met water!

- Doe ff Gezond publiceert iedere maand een nieuwe beweegtip. Vanwege de zonnige weersvoorspellingen opnieuw deze tip: Water is een leuk thema om aandacht te geven tijdens de beweegmomenten. Wat dacht je van 'krabben vangen', het 'brandweerspel' of hoepels die ineens veranderd zijn in regenplassen?

Voedingstip juli/augustus: groente en fruit als gezonde bron van vocht

- Doe ff Gezond publiceert iedere maand een nieuwe voedingstip. De tip van deze maand; groente en fruit als gezonde bron van vocht. Ze bevatten veel water.

Resultaten nulmeting Smakelijke Moestuinen

- Smakelijke Moestuinen Peuter Proef is een project dat in Dordrecht sinds 2013 op zes kinderdagverblijven wordt uitgevoerd. Het effect van het project wordt gemeten middels onderzoek verricht onder de ouders en medewerkers. Lees verder voor de resultaten van de voormeting.

De Doe ff Gezond-school

- In Dordrecht-West worden onder de noemer Doe ff Gezond tal van activiteiten georganiseerd. Een veelvoud aan activiteiten vindt op dit moment op en rondom de tien Doe ff Gezond-scholen plaats, per volgend schooljaar zijn dit er mogelijk dertien. U vraagt zich misschien af; wat maakt dan een Doe ff Gezond-school? Is dit ‘slechts’ een school waar al deze activiteiten plaatsvinden of is er meer?

Doe ff Gezond bij KinderResto VanHarte

- Een complete en gezonde driegangen maaltijd, gekookt en geserveerd door leerlingen van de Doe ff Gezond-scholen. Dat is het geval bij ‘Doe ff Gezond bij KinderResto VanHarte’.

Schooldiëtist Aline over haar werk

- Iedere Doe ff Gezond-school kan gebruik maken van de Doe ff Gezond-schooldiëtist. Deze diëtist is er voor individuele en/of groepsbegeleiding van kinderen en de volwassenen in hun directe omgeving. Denk hierbij aan allerlei vragen over (gezond) eten, gezond gewicht, persoonlijk advies of begeleiding van groepsbijeenkomsten en meer. De verschillende mogelijkheden zijn uitgewerkt in deze menukaart.

Over haar vertrek als programmaleider

- “De afgelopen twee jaar ben ik met heel veel plezier programmaleider van Doe ff Gezond geweest. Een geweldig leuke baan met heel veel kansen en mogelijkheden, mooie momenten en vooral ook fijne collega’s.

'Aan de bak' met Smakelijke Moestuinen

- In Dordrecht zijn de locaties Rozemarijn en SamSam van SDK-kinderopvang, Kanjers & Co en Coole Kikkers van Bambino-kinderopvang, Kinderdagverblijf de Huiskamer en Kinderdagverblijf Pipoo sinds maart voortvarend aan de slag met moestuinbakken.

Verjaardag Doe ff Gezond

- Doe ff Gezond in de nieuwe vorm bestaat alweer 1 jaar. Op 4 juni 2012 vond de kick-off plaats en is het programma officieel van start gegaan. Inmiddels is er een breed netwerk opgebouwd van zowel publieke als private partijen en begint Doe ff Gezond steeds meer bekendheid te krijgen bij kinderen en hun ouders in Dordrecht-West.

Dordrecht één van de negen pilotgemeenten LEFF

- De gemeente Dordrecht is 1 van de 9 gemeenten die mag meedoen aan de pilot LEFF, welke wordt geïnitieerd door JOGG en het Partnerschap Overgewicht Nederland (PON) in samenwerking met VU Amsterdam.

Dordtse Drinkwatercampagne barstte los

- Drinkwater is in Nederland overal aanwezig. Op het moment dat kinderen en jongeren dorst hebben, drinken ze echter vaak zoete dranken. Hiermee krijgen ze onbewust veel calorieën binnen, wat overgewicht kan veroorzaken. Om hieraan tegenwicht te bieden trapte Doe ff Gezond tijdens de Nationale Sportweek de campagne ‘Dordrecht drinkt water!’ af.

Naamsverandering GGD ZHZ

- De Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst Zuid-Holland Zuid (GGDZHZ) en Leerplicht en Voortijdig Schoolverlaten (LVS) vormen sinds 1 januari 2013 de Dienst Gezondheid&Jeugd. De nieuwe website www.dienstgezondheidjeugd.nl is nog in ontwikkeling. Op deze site is informatie te vinden over de nieuwe organisatie en de dienstverlening van de Dienst Gezondheid&Jeugd.

In nieuwsbrief Combinatiefuncties Onderwijs

- "Good practice: Dordrecht combineert onderwijs, sport en gezondheid," zo kopt men in de nieuwsbrief Combinatiefuncties Onderwijs. "De gemeente Dordrecht laat met haar integrale aanpak zien hoe zij succesvol combinatiefuncties en gezondheidsprogramma’s voor kinderen inzet"

0-4 drinken vooral zoete drankjes

- Peuters drinken overwegend zoete drankjes. Terwijl ouders, verzorgers en professionals aangeven het belangrijk te vinden dat jonge kinderen leren water drinken. Dit blijkt uit een landelijke steekproef naar het drinkgedrag van kinderen tussen de 0 en 4 jaar. (via www.jogg.nl)

Beweegtip juni: dansen op 't Dordtse waterliedje

- Doe ff Gezond publiceert iedere maand een beweegtip. De tip van deze maand: zing niet alleen, maar dans ook eens mee op de klanken van het Dordtse waterliedje 'Water is gezond!'. Brengen de vrolijke klanken ook jou in beweging?

Voedingstip juni: Smaakproefjes met water

- Doe ff Gezond publiceert iedere maand een nieuwe voedingstip. De tip van deze maand: doe samen leuke smaakproefjes met water.

Startsein jongerenaanpak DrinkWater

- De Nationale Straatvoetbaldag op 5 mei was het startsein om jongeren in Dordrecht te stimuleren om voor water te kiezen als gezonde dorstlesser.

Enthousiasme over eerste 'Pimp my waterkaraf'

- In het kader van de campagne ‘Dordrecht drinkt water’ organiseerde Doe ff Gezond op 22 en 23 mei de waterworkshop ‘pimp mijn waterkaraf’ op basisschool de Ikra. De workshop werd enthousiast ontvangen door de circa 25 moeders die deelnamen.

Leerlingen Ikra aan de slag met gezonde voeding

- Wel 20 leerlingen van de Ikra namen op 15 mei deel aan de tweede editie van ‘Doe ff Gezond bij KinderResto van Harte’. Niet alleen het diner, maar ook de lunch werd mede gekookt en geserveerd door deze kanjers.

Ministerie van VWS op werkbezoek in Dordrecht

- Op woensdag 15 mei jl. bracht een delegatie van het ministerie van VWS een werkbezoek aan Dordrecht om kennis te maken met Doe ff Gezond en Dordt Sport. Op deze manier kon men met eigen ogen zien hoe landelijke beleidsprogramma’s met betrekking tot sport en gezondheid hier in praktijk worden gebracht.

10.000 kids actief met Dordtse Koningsspelen

- Op vrijdag 26 april werden in het hele land op basisscholen de Koningsspelen georganiseerd. Ook in Dordrecht deden de basisscholen massaal mee. Na een korte voorbereidingstijd schreven 44 scholen zich in.

Ook allerkleinsten aan de slag met drinkwater!

- Wat een enthousiasme bij de 6 kinderdagverblijf- en 5 peuterspeelzaallocaties die aan de slag gaan met het thema ‘water’! Ze stonden de coördinator die de pakketten kwam brengen, vaak al op te wachten bij de deur! Iedere locatie kreeg een leuk waterpakket boordevol mooie materialen.

Voedingstip mei: water drinken en sport

- Doe ff Gezond publiceert iedere maand een nieuwe voedingstip. De tip van deze maand: van sporten krijg je dorst en water is dan de beste en meest gezonde dorstlesser. Water drinken hoort bij sport!

Beweegtip mei: spelen met water

- Doe ff Gezond publiceert iedere maand een nieuwe beweegtip. De tip van deze maand: Water is een leuk thema om aandacht te geven tijdens de beweegmomenten. Wat dacht je van 'krabben vangen', het 'brandweerspel' of hoepels die ineens veranderd zijn in regenplassen?

Alle Doe ff Gezond-scholen drinken water

- Tijdens de Nationale Sportweek trapten alle tien Doe ff Gezond-scholen in Dordrecht-west het project 'Dordrecht drinkt water' op spetterende wijze af.

Start Block2Block League streetsoccer

- Op zondag 5 mei, tijdens de Nationale Straatvoetbaldag, vindt op Cruyff Court Wielwijk de kick-off plaats van de vernieuwde en uitgebreide Block2Block league Streetsoccer. Waar vorig seizoen vier weken lang werd gestreden om de titel ‘Sterkste Block van Dordt’, duurt deze editie acht weken lang.

'Dordrecht drinkt water!' barst los

- Drinkwater is in Nederland overal aanwezig. Op het moment dat kinderen en jongeren dorst hebben, drinken ze echter vaak zoete dranken. Hiermee krijgen ze onbewust veel calorieën binnen, wat overgewicht kan veroorzaken. Om hieraan tegenwicht te bieden trapt Doe ff Gezond tijdens de Nationale Sportweek de campagne ‘Dordrecht drinkt water!’ af.

Gevarieerd programma in Nationale Sportweek

- Van zaterdag 20 tot en met 27 april is er weer de jaarlijkse Nationale Sportweek. Sport staat centraal en sportverenigingen, scholen, gemeenten en andere aanbieders van sport en bewegen organiseren in het hele land sportieve activiteiten. Ook Dordrecht heeft in deze week weer een volle sportagenda!

Kinderen aan de slag met gezonde voeding

- Een complete en gezonde driegangen maaltijd, gekookt en geserveerd door leerlingen van de Don Bosco-school. Daarmee startte op 3 april jl. de nieuwe activiteit ‘Doe ff Gezond bij KinderResto VanHarte’.

Kids al aan de bak

- SDK kinderopvanglocatie Rozemarijn is al voortvarend aan de slag met het project Smakelijke Moestuinen. De ontvangen foto's zijn daarvan het bewijs.

Social Media

Partners