» Home » Nieuws » Pagina » 29

Nieuws

Pius10 over het vignet Gezonde School

- In Dordrecht-West is het toewerken naar het vignet Gezonde School ingebed binnen het concept Doe ff Gezond-school. Vóór 2016 moet dit vignet behaald zijn. Inmiddels telt Dordrecht-West twaalf Doe ff Gezond-scholen. Zij besteden al enkele jaren extra aandacht aan gezonde voeding, sporten en bewegen. Basisschool Pius 10 is in Dordrecht één van de koplopers en behaalde in 2012 al het vignet.

Doe ff Gezond bij Nationale Balans Top 2014

- Op woensdag 29 januari organiseerde Convenant Gezond Gewicht / JOGG in Utrecht weer de jaarlijkse Nationale Balans Top. Niet alleen was team Doe ff Gezond er als bezoeker vertegenwoordigd, maar ook ontvingen de Dordtse programma-aanpak en resultaten een mooi landelijk podium tijdens het congres.

Doe ff Gezond bij Club Fit 4 Dordrecht

- Dankzij de Sportimpuls van Sport & Bewegen in de Buurt kon op 8 januari de nieuwe interventie Club Fit 4 Dordrecht starten. Elf gemotiveerde gezinnen nemen deel. De cursus is specifiek bedoeld voor kinderen met overgewicht en is voor kind én ouder een leuke manier om kennis te maken met bewegen en gezond eten.

Scoren voor Gezondheid in volle gang

- FC Dordrecht heeft in het kader van Scoren voor Gezondheid ambassadeurs aan de basisscholen Mondriaan en Albatros gekoppeld. Op dinsdag 1 oktober ging de activiteit officieel van start. Gedurende twintig weken vinden diverse activiteiten en gezondheidslessen plaats om de kinderen tot een gezonde leefstijl te motiveren. Lees in de artikel over het verloop tot nu toe.

Opnieuw lichte daling overgewicht jeugd Dordrecht-West

- De resultaten van de jaarlijks terugkerende fittesten wijzen opnieuw op een lichte daling van overge-wicht bij kinderen uit Dordrecht-West. Vooral het aantal kinderen met ernstig overgewicht/obesitas liep terug. Van de elf deelnemende basisscholen uit Dordrecht-West deed 94% van de leerlingen vorig jaar september mee aan de fittest in sportcomplex Crabbehof.

Buurtsportcoach Maartje over 'haar' Gymkriebels

- Met Gymkriebelslessen worden kleuters op Doe ff Gezond-scholen voorbereid op het bewegingsonderwijs vanaf groep 3. Motorische ontwikkeling, plezier in bewegen en omgaan met winst en verlies staan gedurende 20 weken centraal. Buurtsportcoach Maartje Vissers vertelt over de Gymkriebelslessen:

Club Fitters volgen Kanjermethode

- Op woensdag 12 februari was er opnieuw een sportbijeenkomst voor onze Club Fitters. Deze keer was de gymzaal weer volledig voor de kinderen. Zoals vorige week aangekondigd werd een start gemaakt met het thema “Kennis maken met sporten”. Echter vond Buurtsportcoach Nick het voor de groep belangrijk nogmaals terug te keren naar de “Kanjermethode”.

J.F. Kennedyschool in Dordrecht krijgt Gezond Schoolplein!

- Vrijdag 14 februari overhandigt Rutger Koppelaar, Nederlands Kampioen polsstok hoogspringen en sportman van Dordrecht in 2012 én 2013, uit naam van het ambitieuze project ‘Gezonde Schoolpleinen’ een cheque ter waarde van 50.000 euro aan de J.F. Kennedyschool in JOGG-gemeente Dordrecht. Met dit geld wordt een uitdagend, groen en rookvrij schoolplein gebouwd. Jantje Beton start met de inrichting en aanleg. Hierbij geeft zij de leerlingen een centrale rol. Jongeren weten immers als geen ander wat hen motiveert om te bewegen en buiten te spelen.

Ouders sporten mee in 4e Club Fit 4 Dordrecht

- Op woensdag 5 februari, te midden van alle sportactiviteiten van de Dordt Olympics, was de vierde Club Fit 4 Dordrecht-bijeenkomst. Deze editie was een bijzondere. Niet alleen de Club Fit kinderen werden getest op hun uithoudingsvermogen, maar ook de ouders stonden deze keer klaar met hun sportkleding.

Vernieuwde menukaart Doe ff Gezond-schooldiëtist

- Iedere Doe ff Gezond-school kan in 2014 weer gebruik maken van de Doe ff Gezond-schooldiëtist. Deze diëtist is er voor individuele en/of groepsbegeleiding van kinderen en de volwassenen in hun directe omgeving. De verschillende mogelijkheden zijn uitgewerkt in een menukaart welke in januari opnieuw werd uitgebracht.

Voedingstip februari: zet ontbijtspullen klaar

- Doe ff Gezond publiceert iedere maand een nieuwe voedingstip. De tip van februari: ’s Morgens altijd haast? zet dan ’s avonds zoveel mogelijk ontbijtspullen klaar.

Beweegtip februari: Kort bewegen ook gezond

- "Kleine beetjes bewegen, zijn net zo effectief als een work-out in de sportschool. Als je maar aan je dertig minuten per dag komt. Dat stellen onderzoekers van de Oregon State University." Zo lazen wij op gezondheidsnet.nl.

Club Fitters verbranden tussendoortjes

- Op woensdag 29 januari jl. was er weer een Club Fit 4 Dordrecht bijeenkomst! Deze 4e cursusdag was een sportbijeenkomst. In de gymzaal werden de Club- Fitters opnieuw bewust gemaakt over bewegen met als thema “Tussendoortjes”.

Zes Doe ff Gezond-scholen actief tijdens Dordt Olympics

- Door de bocht flitsen als de shorttrackers Jorien ter Mors of Sjinkie Knegt, het snowboardgevoel ervaren van Nicolien Sauerbreij of voortbewegen op de lange latten als een langlaufer: de Dordt Olympics, die van 3 tot en met 7 februari 2014 gepland staan, brengen de Olympische Spelen van Sochi ‘even’ naar Dordrecht voor schoolkinderen uit de groepen zes en zeven.

Thema tussendoortjes bij Club Fit 4 Dordrecht

- Op woensdag 22 januari jl was de 3e Club Fit 4 Dordrecht bijeenkomst, tevens een ouder- kindbijeenkomst, Het middagprogramma voor de ouders werd deze keer weer verzorgd door Willy van Dijk. Het thema voor de aankomende cursusweken is “Tussendoortjes”.

Sportbijeenkomst Club Fit 4 Dordrecht

- Op woensdag 15 januari was de 2e Club Fit 4 Dordrecht bijeenkomst! De 2e cursusdag was geen ouder- kindbijeenkomst, maar een sportbijeenkomst met de Buurtsportcoach. Deze middag is besteed aan het vervolg van “Fris water uit de kraan” en bijbehorende spelen en een quiz!

Club Fit 4 Dordrecht van start

- Op woensdag 8 januari jl. is Club Fit 4 Dordrecht goed van start gegaan met 11 gemotiveerde gezinnen! De cursus is de leukste manier voor kind en ouder om kennis te maken met bewegen en gezond en lekker eten. Gedurende twaalf weken krijgen de kinderen 1 keer per week een sportles. De ouders krijgen in totaal 6 keer begeleiding op het gebied van voeding en opvoeding.

Samen bewegen met Beweegkriebels

- Op vrijdag 17 januari gaat in Dordrecht-West een nieuwe editie Beweegkriebels van start. De activiteit Beweegkriebels is speciaal bedoeld voor peuters van 2 tot 4 jaar uit Dordrecht-West, die samen met papa, mama, opa of oma wil bewegen.

Beweegtip januari: neem de trap i.p.v. de lift

- Doe ff Gezond publiceert iedere maand een nieuwe beweegtip. De tip van deze maand: neem de trap in plaats van de lift! Een eenvoudige manier om meer te bewegen, voor jezelf en voor je kind.

Voedingstip januari: voornemens volhouden

- Goede voornemens? Zo houd je ze vol.. Laat superdiëten links liggen, maar werk stap voor stap aan een gezonder eetpatroon. Stel kleine en haalbare doelen. Het Nieuwe Eten helpt je.

Dordtse DrinkWatercampagne in beeld en geluid

- Eind april trapte Doe ff gezond de campagne ‘Dordrecht drinkt water!’ af. Doel van de campagne is toename van het aantal kinderen en jongeren, dat dagelijks ten minste twee keer water drinkt en een afname van de inname van gezoete dranken. Benieuwd naar de voortgang? Bekijk dan hieronder de video!

Smakelijke Moestuinen de winter in

- Een moestuin onderhouden is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Maar met de juiste hulp van peuters en dreumessen is er op de zes Smakelijke Moestuin-locaties in Dordrecht de afgelopen periode goed geoogst! De moestuinen gaan nu de winter in.

Volop ouderbetrokkenheid bij Sinterklaas Beweegfeest

- Samen met Sint en Piet beleven wat er op het gebied van sport en bewegen al mogelijk is, dat kon tijdens het Sinterklaas Beweegfeest. De vierde editie van dit beweegfeest vond plaats op zondag 24 november in Sportcomplex Crabbehof en trok zo'n 1400 bezoekers, waarvan 380 deelnemende kids. Een belevingsvol evenement met volop ouderbetrokkenheid.

Dordrecht decor voor JOGG film

- Dordrecht werd op 12 juni 2012 JOGG-gemeente. Op dit moment zijn al 35 gemeenten aangesloten bij de JOGG-beweging en dat aantal is nog steeds groeiende. 45 aangesloten gemeenten in 2013 en 75 JOGG gemeenten in 2015 is de ambitie. Om die ambitie te ondersteunen heeft het landelijk JOGG-bureau een film over JOGG ontwikkeld.

'Rethink Your Drink' op De Mondriaan

- Op 20 november deden de kids van groep 7 van De Mondriaan mee aan de workshop Rethink Your Drink. De workshop is onderdeel van de campagne 'Dordrecht drinkt water' en werd verzorgd door een diëtist van Aafje.

Beweegtip december: bezorg lopend of fietsend zelf je kerstkaarten

- Doe ff Gezond publiceert iedere maand een nieuwe beweegtip. De tip van deze feestelijke maand: doe je kerstkaarten lopend of fietsend (met je ouder) zelf bij al je vrienden/familie/buren in de brievenbus.

Voedingstip december: gezond genieten tijdens de feestdagen

- Doe ff Gezond publiceert iedere maand een nieuwe voedingstip. Verantwoord snacken: normaal gesproken al een hele uitdaging, maar tijdens de feestdagen des te meer. Zoek bijvoorbeeld maar eens een light-oliebol… Tips om toch te kunnen genieten van wat extra's, zonder veel aan te komen lees je hieronder.

DrinkWaterbidon voor deelnemers Highschool Challenge

- Leerlingen van het Stedelijk Dalton Lyceum, het Wartburg College en het Insula College storten zich sinds medio oktober met veel enthousiasme in de Highschool Challenge. Ter stimulering van het waterdrinken tijdens het sporten ontvingen de 65 deelnemers een DrinkWaterbidon.

Bambino Kinderopvang wint watertafel

- Water saai?! Helemaal niet! Afgelopen periode hebben allerlei organisaties in Dordt-West laten zien dat het juist hip en lekker is, zo ook de kinderdagverblijf- en peuterspeelzaalorganisaties. Doe ff Gezond was wel benieuwd wat er zoal gebeurt rondom het waterthema op de locaties en verbond hieraan een watercontest.

Smakelijke Moestuinen winterklaar maken

- In maart jl. gingen zes Dordtse kinderopvanglocaties aan de slag met het project Smakelijke Moestuinen. Na een eerste kweekseizoen met tuinieren, proeven en eten van verse groente is het nu tijd de moestuin winterklaar te maken.

Voedingstip nov.: kies zelf voor thee of water

- Doe ff Gezond publiceert iedere maand een nieuwe voedingstip. De tip van deze maand: geef het goede voorbeeld en kies zelf ook voor thee, koffie of water.

Beweegtip nov.: Doe mee aan het Sinterklaas Beweegfeest!

- Doe ff Gezond publiceert iedere maand een nieuwe beweegtip. De tip van deze maand: doe mee aan het Sinterklaas Beweegfeest! Hier kunnen kids en ouder(s) samen met Sint en Piet beleven wat er op sport- en beweeggebied in Dordrecht allemaal mogelijk is.

Water centraal tijdens Week van de Opvoeding

- Tijdens de landelijke Week van de Opvoeding (7-13 oktober) stond in Dordrecht het thema Water centraal. De keuze van dit thema past binnen de Dordtse drinkwatercampagne, die in april al van start is gegaan. In deze themaweek waren de activiteiten gericht op de 0-4 jarigen. Want ook voor onze allerjongsten is het belangrijk dat zij al vroeg gewend raken aan het drinken van water, in plaats van gezoete dranken. We vroegen Careyn en Aafje over de wijze waarop zij het thema invulden..

KinderResto met leerlingen van de Pius10

- Voor de leerlingen uit groep 7 (en 8) van de Doe ff Gezond-Scholen in Dordrecht organiseren Doe ff Gezond en Resto VanHarte samen 1 keer per maand een KinderResto. De eerstvolgende vindt plaats op 9 oktober, het is dan de beurt aan leerlingen van de Pius10.

Voedingstip okt: kies 2 watermomenten per dag

- Doe ff Gezond publiceert iedere maand een voedingstip. De tip van deze maand: kies samen met je kind twee 'waterdrinkmomenten' in de dag. Meer water mag altijd!

Beweegtip okt: dans 't Dordtse waterdansje!

- Doe ff Gezond publiceert iedere maand een beweegtip. De tip van deze maand: zing niet alleen, maar dans ook eens mee op de klanken van het Dordtse waterliedje. Want, na het Dordtse waterlied is er nu ook de Dordtse waterdans.

1600 scholieren leggen fittest af

- Van 23 tot en met 27 september legden 1600 leerlingen (groep 3 t/m 8) van twaalf Doe ff Gezond-scholen een fittest af. Binnen de fittest, die onder schooltijd plaatsvond in Sportcomplex Crabbehof, werden de leefstijl, de motorische ontwikkeling en de gezondheid van de scholieren getest en gemeten. De test voorziet in basisgegevens die laten zien hoe de leefstijl en de gezondheid van het kind zich ontwikkelen.

Uitbreiding aantal Doe ff Gezond-scholen

- In Dordrecht-West worden onder de noemer Doe ff Gezond tal van activiteiten georganiseerd. Een veelvoud aan activiteiten vindt op dit moment op en rondom de Doe ff Gezond-scholen plaats. Met ingang van schooljaar 2013-2014 is de Prins Bernhardschool ook Doe ff Gezond-school. Dit betekent dat 11 (12 locaties) van de 13 reguliere basisscholen in Dordrecht-West een Doe ff Gezond-school zijn.

Scoren voor Gezondheid met FC Dordrecht

- FC Dordrecht heeft zes ambassadeurs aan de basisscholen Mondriaan en Albatros gekoppeld in het kader van het project Scoren voor Gezondheid. Op dinsdag 1 oktober ging de activiteit officieel van start met een voetbalclinic in het stadion en ondertekening van het Gezond Leven Contract. Hiermee beloofden de leerlingen zich gedurende de projectperiode in te zetten voor een gezonde leefstijl.

Doe ff Gezond bij 'Wielwijk op de thee'

- Op zaterdag 28 september aanstaande organiseerde Wielwijk een High Tea voor haar wijkbewoners. Deze vond plaats op het Admiraalsplein van 14.00-15.00uur. 200 wijkbewoners schoven aan. Aansluitend waren er leuke activiteiten voor jong en oud.

Samen gezond ontbijten in Crabbehof

- Samen met het gezin en buurtgenoten smakelijk en gezond de dag beginnen? Dat kon op zaterdag 14 september jl. bij het Grote Crabbehofontbijt. Een groot ontbijt midden in de wijk.

Beweegtip september: te voet of met de fiets naar school

- Bewegen is lekker, vooral na een lange dag school. Een dag waarin je veel moet stilzitten en luisteren. Daarna kan je even uit je dak gaan! Ga, als het veilig is natuurlijk, lekker te voet of met de fiets!

Voedingstip september: vul je bidon met water

- Van sporten krijg je dorst en water is dan de beste en meest gezonde dorstlesser. Water drinken hoort bij sport, ook bij de gymles!

Zes Dordtse Sportimpulsaanvragen gehonoreerd

- Op de oproep voor de sportimpuls 2013 is landelijk gereageerd met ruim 640 subsidie aanvragen voor in totaal ruim 46 miljoen euro. Dit overtrof het beschikbare budget van 11 miljoen. Er zijn ongeveer 150 projecten gehonoreerd, waarvan zes projecten van Dordtse sport- en beweegaanbieders.

Doe jij ook FF Gezond bij het ZomerParkFeest??

- Op zondag 7 juli is het zover, het ZOMERPARKFEEST in het Wielwijkpark in Dordrecht-West. Van 13.00-17.00 uur is er een afwisselend programma voor jong en oud. Dit jaar is het thema Water en dat belooft spetterende attracties en activiteiten.

Beweegtip juli/augustus: spelen met water!

- Doe ff Gezond publiceert iedere maand een nieuwe beweegtip. Vanwege de zonnige weersvoorspellingen opnieuw deze tip: Water is een leuk thema om aandacht te geven tijdens de beweegmomenten. Wat dacht je van 'krabben vangen', het 'brandweerspel' of hoepels die ineens veranderd zijn in regenplassen?

Voedingstip juli/augustus: groente en fruit als gezonde bron van vocht

- Doe ff Gezond publiceert iedere maand een nieuwe voedingstip. De tip van deze maand; groente en fruit als gezonde bron van vocht. Ze bevatten veel water.

Resultaten nulmeting Smakelijke Moestuinen

- Smakelijke Moestuinen Peuter Proef is een project dat in Dordrecht sinds 2013 op zes kinderdagverblijven wordt uitgevoerd. Het effect van het project wordt gemeten middels onderzoek verricht onder de ouders en medewerkers. Lees verder voor de resultaten van de voormeting.

De Doe ff Gezond-school

- In Dordrecht-West worden onder de noemer Doe ff Gezond tal van activiteiten georganiseerd. Een veelvoud aan activiteiten vindt op dit moment op en rondom de tien Doe ff Gezond-scholen plaats, per volgend schooljaar zijn dit er mogelijk dertien. U vraagt zich misschien af; wat maakt dan een Doe ff Gezond-school? Is dit ‘slechts’ een school waar al deze activiteiten plaatsvinden of is er meer?

Doe ff Gezond bij KinderResto VanHarte

- Een complete en gezonde driegangen maaltijd, gekookt en geserveerd door leerlingen van de Doe ff Gezond-scholen. Dat is het geval bij ‘Doe ff Gezond bij KinderResto VanHarte’.

Schooldiëtist Aline over haar werk

- Iedere Doe ff Gezond-school kan gebruik maken van de Doe ff Gezond-schooldiëtist. Deze diëtist is er voor individuele en/of groepsbegeleiding van kinderen en de volwassenen in hun directe omgeving. Denk hierbij aan allerlei vragen over (gezond) eten, gezond gewicht, persoonlijk advies of begeleiding van groepsbijeenkomsten en meer. De verschillende mogelijkheden zijn uitgewerkt in deze menukaart.

Over haar vertrek als programmaleider

- “De afgelopen twee jaar ben ik met heel veel plezier programmaleider van Doe ff Gezond geweest. Een geweldig leuke baan met heel veel kansen en mogelijkheden, mooie momenten en vooral ook fijne collega’s.

'Aan de bak' met Smakelijke Moestuinen

- In Dordrecht zijn de locaties Rozemarijn en SamSam van SDK-kinderopvang, Kanjers & Co en Coole Kikkers van Bambino-kinderopvang, Kinderdagverblijf de Huiskamer en Kinderdagverblijf Pipoo sinds maart voortvarend aan de slag met moestuinbakken.

Verjaardag Doe ff Gezond

- Doe ff Gezond in de nieuwe vorm bestaat alweer 1 jaar. Op 4 juni 2012 vond de kick-off plaats en is het programma officieel van start gegaan. Inmiddels is er een breed netwerk opgebouwd van zowel publieke als private partijen en begint Doe ff Gezond steeds meer bekendheid te krijgen bij kinderen en hun ouders in Dordrecht-West.

Dordrecht één van de negen pilotgemeenten LEFF

- De gemeente Dordrecht is 1 van de 9 gemeenten die mag meedoen aan de pilot LEFF, welke wordt geïnitieerd door JOGG en het Partnerschap Overgewicht Nederland (PON) in samenwerking met VU Amsterdam.

Dordtse Drinkwatercampagne barstte los

- Drinkwater is in Nederland overal aanwezig. Op het moment dat kinderen en jongeren dorst hebben, drinken ze echter vaak zoete dranken. Hiermee krijgen ze onbewust veel calorieën binnen, wat overgewicht kan veroorzaken. Om hieraan tegenwicht te bieden trapte Doe ff Gezond tijdens de Nationale Sportweek de campagne ‘Dordrecht drinkt water!’ af.

Naamsverandering GGD ZHZ

- De Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst Zuid-Holland Zuid (GGDZHZ) en Leerplicht en Voortijdig Schoolverlaten (LVS) vormen sinds 1 januari 2013 de Dienst Gezondheid&Jeugd. De nieuwe website www.dienstgezondheidjeugd.nl is nog in ontwikkeling. Op deze site is informatie te vinden over de nieuwe organisatie en de dienstverlening van de Dienst Gezondheid&Jeugd.

In nieuwsbrief Combinatiefuncties Onderwijs

- "Good practice: Dordrecht combineert onderwijs, sport en gezondheid," zo kopt men in de nieuwsbrief Combinatiefuncties Onderwijs. "De gemeente Dordrecht laat met haar integrale aanpak zien hoe zij succesvol combinatiefuncties en gezondheidsprogramma’s voor kinderen inzet"

0-4 drinken vooral zoete drankjes

- Peuters drinken overwegend zoete drankjes. Terwijl ouders, verzorgers en professionals aangeven het belangrijk te vinden dat jonge kinderen leren water drinken. Dit blijkt uit een landelijke steekproef naar het drinkgedrag van kinderen tussen de 0 en 4 jaar. (via www.jogg.nl)

Beweegtip juni: dansen op 't Dordtse waterliedje

- Doe ff Gezond publiceert iedere maand een beweegtip. De tip van deze maand: zing niet alleen, maar dans ook eens mee op de klanken van het Dordtse waterliedje 'Water is gezond!'. Brengen de vrolijke klanken ook jou in beweging?

Voedingstip juni: Smaakproefjes met water

- Doe ff Gezond publiceert iedere maand een nieuwe voedingstip. De tip van deze maand: doe samen leuke smaakproefjes met water.

Startsein jongerenaanpak DrinkWater

- De Nationale Straatvoetbaldag op 5 mei was het startsein om jongeren in Dordrecht te stimuleren om voor water te kiezen als gezonde dorstlesser.

Enthousiasme over eerste 'Pimp my waterkaraf'

- In het kader van de campagne ‘Dordrecht drinkt water’ organiseerde Doe ff Gezond op 22 en 23 mei de waterworkshop ‘pimp mijn waterkaraf’ op basisschool de Ikra. De workshop werd enthousiast ontvangen door de circa 25 moeders die deelnamen.

Leerlingen Ikra aan de slag met gezonde voeding

- Wel 20 leerlingen van de Ikra namen op 15 mei deel aan de tweede editie van ‘Doe ff Gezond bij KinderResto van Harte’. Niet alleen het diner, maar ook de lunch werd mede gekookt en geserveerd door deze kanjers.

Ministerie van VWS op werkbezoek in Dordrecht

- Op woensdag 15 mei jl. bracht een delegatie van het ministerie van VWS een werkbezoek aan Dordrecht om kennis te maken met Doe ff Gezond en Dordt Sport. Op deze manier kon men met eigen ogen zien hoe landelijke beleidsprogramma’s met betrekking tot sport en gezondheid hier in praktijk worden gebracht.

10.000 kids actief met Dordtse Koningsspelen

- Op vrijdag 26 april werden in het hele land op basisscholen de Koningsspelen georganiseerd. Ook in Dordrecht deden de basisscholen massaal mee. Na een korte voorbereidingstijd schreven 44 scholen zich in.

Ook allerkleinsten aan de slag met drinkwater!

- Wat een enthousiasme bij de 6 kinderdagverblijf- en 5 peuterspeelzaallocaties die aan de slag gaan met het thema ‘water’! Ze stonden de coördinator die de pakketten kwam brengen, vaak al op te wachten bij de deur! Iedere locatie kreeg een leuk waterpakket boordevol mooie materialen.

Voedingstip mei: water drinken en sport

- Doe ff Gezond publiceert iedere maand een nieuwe voedingstip. De tip van deze maand: van sporten krijg je dorst en water is dan de beste en meest gezonde dorstlesser. Water drinken hoort bij sport!

Beweegtip mei: spelen met water

- Doe ff Gezond publiceert iedere maand een nieuwe beweegtip. De tip van deze maand: Water is een leuk thema om aandacht te geven tijdens de beweegmomenten. Wat dacht je van 'krabben vangen', het 'brandweerspel' of hoepels die ineens veranderd zijn in regenplassen?

Alle Doe ff Gezond-scholen drinken water

- Tijdens de Nationale Sportweek trapten alle tien Doe ff Gezond-scholen in Dordrecht-west het project 'Dordrecht drinkt water' op spetterende wijze af.

Start Block2Block League streetsoccer

- Op zondag 5 mei, tijdens de Nationale Straatvoetbaldag, vindt op Cruyff Court Wielwijk de kick-off plaats van de vernieuwde en uitgebreide Block2Block league Streetsoccer. Waar vorig seizoen vier weken lang werd gestreden om de titel ‘Sterkste Block van Dordt’, duurt deze editie acht weken lang.

'Dordrecht drinkt water!' barst los

- Drinkwater is in Nederland overal aanwezig. Op het moment dat kinderen en jongeren dorst hebben, drinken ze echter vaak zoete dranken. Hiermee krijgen ze onbewust veel calorieën binnen, wat overgewicht kan veroorzaken. Om hieraan tegenwicht te bieden trapt Doe ff Gezond tijdens de Nationale Sportweek de campagne ‘Dordrecht drinkt water!’ af.

Gevarieerd programma in Nationale Sportweek

- Van zaterdag 20 tot en met 27 april is er weer de jaarlijkse Nationale Sportweek. Sport staat centraal en sportverenigingen, scholen, gemeenten en andere aanbieders van sport en bewegen organiseren in het hele land sportieve activiteiten. Ook Dordrecht heeft in deze week weer een volle sportagenda!

Kinderen aan de slag met gezonde voeding

- Een complete en gezonde driegangen maaltijd, gekookt en geserveerd door leerlingen van de Don Bosco-school. Daarmee startte op 3 april jl. de nieuwe activiteit ‘Doe ff Gezond bij KinderResto VanHarte’.

Kids al aan de bak

- SDK kinderopvanglocatie Rozemarijn is al voortvarend aan de slag met het project Smakelijke Moestuinen. De ontvangen foto's zijn daarvan het bewijs.

Spelen met water

- Water is een leuk thema om aandacht te geven tijdens de beweegmomenten. Wat dacht je van 'krabben vangen', het 'brandweerspel' of hoepels die ineens veranderd zijn in regenplassen?

Lekker lezen!

- Er bestaan heel veel (prenten)boeken die over water gaan. Leuk om de kinderen uit voor te lezen, terwijl ze water drinken. De Dordtse bibliotheek heeft wat titels op een rijtje gezet!

Creatief met water

- Met water kun je erg creatief zijn en leuke knutselwerkjes maken. Hieronder lees je enkele voorbeelden:

Doe ff Gezond bij KinderResto VanHarte

- Voor de leerlingen uit groep 7 (en 8) van de 10 Doe ff Gezond-Scholen in Dordrecht organiseren Doe ff Gezond en Resto VanHarte samen tien keer, 1 keer per maand, een KinderResto. De eerste vindt plaats op 3 april, het is dan de beurt aan leerlingen van de DonBoscoschool.

Sporten ontdekken bij het Dordtse Sportfestijn

- Dordrecht kent een groot sportaanbod voor diverse doelgroepen. Om kinderen van 4 tot en met 8 jaar én hun ouders te laten ontdekken wat er te beleven is, is er op Goede Vrijdag 29 maart van 13.30 tot 16.00 uur het Dordtse Sportfestijn.

Start Smakelijke Moestuinen

- Op 5 maart jl. ging het project Smakelijke Moestuinen officieel van start in Dordrecht. Het project, onderdeel van de Doe ff Gezond-aanpak in Dordrecht, laat kinderen op een speelse manier ervaren dat groenten er dagelijks bij horen en hoe lekker en gezond ze zijn.

Sporten bij Next Volley in jouw buurt!

- De satellietclubstatus legt volleybalvereniging Next Volley Dordrecht bepaald geen windeieren. Integendeel, de combinatie van inspanningen ‘in de wijk’ en intensivering van het jeugdbeleid zorgt voor een explosieve groei van het aantal jonge volleyballers.

Daling van overgewicht in Dordrecht-West

- De Doe ff Gezond-aanpak lijkt zijn vruchten af te werpen. De resultaten van de jaarlijks terugkerende fittesten wijzen namelijk op een daling van overgewicht onder de basisschooljeugd (groep 3 t/m 8) in Dordrecht-West.

'Beste Idee Award' mee naar Dordrecht

- Op maandag 28 januari organiseerde Convenant Gezond Gewicht in Den Haag de Nationale Balans Top 2013. Ook Doe ff Gezond was aanwezig, programmaleider Angelique Nijssen verzorgde een pitch welke leidde tot een bomvolle inspiratiesessie én goede ideeën.

Support van sociale omgeving noodzakelijk

- Er zijn stappen vooruit gezet in de strijd tegen overgewicht. Dat toont de TNO Monitor 2012 in opdracht van het Convenant Gezond Gewicht aan. Paul Rosenmöller, voorzitter van het Convenant Gezond Gewicht, riep bij de Nationale Balans Top in Den Haag ouders, kinderen en collega’s op elkaar te steunen om gezonder te gaan eten en meer te bewegen.

Inspiratie voor beweegrijke toekomst

- De Kriebellijn van Dordt Sport richt zich op de Dordtse 2 tot 6 jarigen en staat garant voor een brede kennismaking met de grondvormen van bewegen en verschillende sporten die in Dordrecht te beoefenen zijn. Voor de ouders is daarin een actieve rol weggelegd en plezier in (samen) bewegen staat voorop.

Ontbijtbijeenkomst voor basisschooldirecties

- Op donderdagmorgen 10 januari 2013 organiseerden we een ontbijtbijeenkomst voor directeuren en contactpersonen van de 10 Doe ff Gezond-basisscholen in Dordrecht-West. Met verschillende thema's op het programma werd het nieuwe jaar gezamenlijk afgetrapt, lees hieronder het verslag.

Beweegtip januari: dans!

- Dansen is iets waar alle kinderen binnen hun eigen mogelijkheden aan mee kunnen doen. Je kunt samen een liedje zingen en de bijbehorende bewegingen maken, maar het is net zo leuk om muziek op te zetten en kinderen hun eigen gang te laten gaan.

Start nieuwe Beweegkriebels

- De activiteit Beweegkriebels is speciaal bedoeld voor peuters van 2 tot 4 jaar, die samen met papa, mama, opa of oma willen bewegen. Op speelse wijze worden verschillende bewegingssituaties aangeboden en worden de kinderen geprikkeld te bewegen. De volgende activiteitenreeks start op 18 januari.

Wijksportclubs Dordt-West, instromen kan nog!

- Kinderen (6-12 jaar) die nog geen lid zijn van een vereniging of twijfelen over hun sportkeuze, kunnen in Dordrecht-West aansluiten bij Sportclub Krispijn, Wielwijk of Crabbehof. Al 60 kinderen zijn er actief en instromen is nog steeds mogelijk.

Handen ineen met Club Xtra NRG

- De diëtisten van Aafje en de Buurtsportcoach van Sportbedrijf Dordrecht hebben met de activiteit Club Xtra NRG de handen ineen geslagen om jeugd én hun ouders te helpen het gezonde gewicht te behouden en/of te bereiken.

Voedingstip week 50: zet een fruitschaal in het zicht

- Doe ff Gezond publiceert iedere week een nieuwe voedingstip. De tip van deze week: zet een fruitschaal met verschillende soorten fruit in het zicht. Ideaal als je trek krijgt.

Verstandig(er) snoepen met Sinterklaas

- 'Sinterklaas betekent voor veel Nederlanders smullen van pepernoten, taaitaai, chocolade en stukjes banketletter. Pakjesavond heet niet voor niets ‘het heerlijk avondje’. Eens per jaar snoepen van al dat lekkers moet kunnen, maar wel met mate. En het ene strooigoed is het andere niet.' Zo luidde de inleiding van het artikel van het Voedingscentrum, lees hieronder de rest.

(V)MBO in beweging van start

- In het programma (V)MBO in Beweging staat het aanleren en behouden van een gezonde leefstijl centraal. De activiteit is ontwikkeld door Sportbedrijf Dordrecht en GGD ZHZ en richt zich op leerlingen met overgewicht in het 1e leerjaar van het Stedelijk Dalton Lyceum en Da Vinci. Na meting in september en november gaat volgende week de tweede editie van het programma van start.

Voedingstip week 49: proeven

- Doe ff Gezond publiceert iedere week een voedingstip. De tip van deze week: hoe vaker je kind iets nieuws proeft, hoe groter de kans dat hij/zij het steeds lekkerder gaat vinden.

Beweegtip week 49: uitproberen, nadoen en herhalen

- Doe ff Gezond publiceert iedere week een beweegtip. De tip van deze week: Een peuter leert bewegen door uitproberen, nadoen en herhalen. Speel spelletje en zing liedjes daarom een paar keer achter elkaar, je peuter zal je proberen na te doen.

Bewegen met Sint en Piet, één groot feest

- Samen met Sint en Piet beleven wat er op het gebied van sport en bewegen al mogelijk is, dat kon tijdens het Sinterklaas Beweegfeest. De derde editie van dit beweegfeest vond plaats op zondag 25 november in Sportcomplex Crabbehof en telde ruim 300 deelnemende kinderen.

Voedingstip week 48: ontbijten geeft je energie en houdt je scherp

- Doe ff Gezond publiceert iedere week een nieuwe voedingstip. De tip van deze week: ontbijten geeft je energie en houdt je scherp! Smakelijk!

Beweegtip week 48: lijnen van stoepkrijt

- Doe ff Gezond publiceert iedere week een nieuwe beweegtip. De tip van deze week: maak buiten lange lijnen van verschillende kleuren stoepkrijt. Laat je kind steeds een andere kleur lijn volgen. Veel beweegplezier!

Inspirerende lunchbijeenkomst Gezond Gewicht

- Op 13 november jl. waren ruim 50 professionals te gast bij een door de GGD Zuid-Holland Zuid georganiseerde lunchbijeenkomst in Dordrecht. Tijdens de twee uur durende sessie werden de samenwerkingspartners van het GGD-programma ‘Gezond Gewicht’ bijgepraat over de ontwikkelingen binnen het regionale programma en de rol van Doe ff Gezond daarin.

Voedingstip week 47: kleinere happen

- Mensen die kleinere happen nemen, eten veel minder dan mensen die met grote happen eten

Beweegtip week 47: bewegend speelgoed

- Geef een baby bewegend speelgoed waar hij achteraan kan kruipen, zoals een zacht bal met een belletje erin.

Water is gezond!

- Water drinken wordt weer heel gewoon. Met de aanpak DrinkWater maakt JOGG water drinken gemakkelijk en aantrekkelijk. Ook in Dordrecht gaan we voorjaar 2013 vanuit Doe ff Gezond met het thema water aan de slag.

Kom ook naar het Sinterklaas Beweegfeest

- Willen jullie samen met Sint en Piet ervaren wat er op het gebied van sport en bewegen mogelijk is? Kom dan op zondag 25 november van 10.30 – 12.00 uur of van 13.30 – 15.00 uur naar het Sinterklaas Beweegfeest in Sportcomplex Crabbehof.

BeweegABC levert een schat aan informatie op

- Bij de fittesten, die in september plaatsvonden, maakte Doe ff Gezond gebruik van het BeweegABC. Vereniging Sport en Gemeenten was aanwezig tijdens de eerste fittesten en bracht verslag uit in haar vaktijdschrift dat ontwikkelingen en achtergronden in de lokale sport- en beweegsector beschrijft. Leest u mee?

Het vervolg op de Doe ff Gezond fittest

- Onlangs hebben 1300 leerlingen van tien Dordtse basisscholen een fittest afgelegd. De test voorziet in basisgegevens die laten zien hoe de leefstijl en de gezondheid van het kind zich ontwikkelen. De gegevens zijn inmiddels verwerkt, lees hieronder meer over het vervolg.

Cursus Beweegkriebels

- Als onderdeel van de Doe ff Gezond aanpak biedt Sportbedrijf Dordrecht de cursus Beweegkriebels. Tijdens de cursus leer je hoe je een speels beweegaanbod kunt aanbieden, afgestemd op de leeftijd van de kinderen.

Creatief aan de slag met water

- Water drinken is gezond en daarom stimuleert Doe ff Gezond het nuttigen ervan. Doe ff Gezond daagt Dordtse peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en basisonderwijs groep 1 en 2 uit om op een creatieve manier met het thema water aan de slag te gaan.

Geslaagd mini-congres Gezonde Start

- Woendagmiddag 12 september vond het minicongres Gezonde Start plaats. Ongeveer 35 aanwezigen werkzaam op peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en de groepen 1 en 2 van de basisscholen werden meegenomen in de wereld van gezond eten en bewegen voor de allerjongsten van 0-6 jaar.

Dordts waterliedje

- 'Water is Gezond', dat is de titel van het waterliedje dat vanmiddag werd gelanceerd tijdens het mini-congres Gezonde Start.

Startschot Themaweek Gezonde Start

- Vandaag gaf wethouder Rinette Reynvaan het officiële startsein voor de Themaweek Gezonde Start. Ze was hiertoe aanwezig bij de fittesten voor leerlingen van de Doe ff Gezond scholen en nam het startschotpistool ter hand.

Ontbijten; gezonde start van de dag!

- ‘Een goed ontbijt is belangrijk voor een goed begin van de dag. Een ontbijt in de maag brengt de spijsvertering op gang en zorgt ervoor dat we belangrijke voedingsstoffen binnen krijgen. Dus niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen is het belangrijk’, zo omschrijft Aafje.

Gezonde start centraal in Dordrecht-West

- Van 10 tot en met 14 september 2012 is er de themaweek Gezonde Start. Op verschillende locaties in Dordrecht-West wordt gedurende deze week stilgestaan bij een gezonde start.

Wandelwagenroutes

- Veel ouders van jonge kinderen willen best wat vaker naar buiten met hun kinderen. Maar dan moet het wel veilig zijn en de mogelijkheid bieden om af en toe even te rusten op een bankje of de kids lekker te laten ravotten in een speeltuintje. Team Doe ff Gezond heeft speciaal voor deze doelgroep vier (!) wandelwagenroutes ontwikkeld.

Primeur in Crabbehof

- In Crabbehof werd vanmiddag het eerste openbare watertappunt in Dordrecht geopend.

Start sportprogramma's

- Binnen Doe ff Gezond is Sportbedrijf Dordrecht verantwoordelijk voor een rijke mix aan sport- en beweegactiviteiten. Deze activiteiten vinden plaats onder en na school en dragen bij aan een gezonde leefstijl.

Ochtendgymnastiek, doe mee!

- Na een gezond ontbijt kan het geen kwaad om de dag met een beetje beweging te starten. Dat maakt het lichaam als het ware wakker! Dansjuf Janneke van OKK Dordrecht heeft een les ochtendgymnastiek voor jullie op film gezet zodat jullie het samen met de kinderen kunnen nadoen!

Mini-congres

- Op woensdag 12 september vindt het mini-congres ‘gezonde start’ plaats. Van 12.15 tot 16.30 uur op Sportcomplex Crabbehof. Deze middag is speciaal voor professionals die werken met 0-6 jarigen.

Doe ff Gezond bij Dordt Olympics

- Met de Dordt Olympics bracht Sportbedrijf Dordrecht op 21 en 22 juni een stukje Londen naar Dordrecht. Verdeeld over beide dagen konden 1.000 basisschoolleerlingen (groep 6 en 7) ervaren wat het betekent om mee te doen aan de Olympische Spelen.

Doe ff Gezond bij Avond4daagse

- Van 5 tot en met 8 juni werd in Dordrecht de Jeugd Avondvierdaagse 2012 gehouden. Deze editie telde wel 4.500 deelnemers. Doe ff Gezond was op 5 juni aanwezig bij de start om deelnemers en hun ouders aan te moedigen bij hun gezonde stap! Kinderen ontvingen een stappenteller en ouders een flyer met daarin gezonde suggesties voor beloning van de sportieve prestatie.

Startconferentie Doe ff Gezond

- Met haar startconferentie ging Doe ff Gezond op 4 juni jl. officieel van start. Tijdens een afwisselend middagprogramma maakten 100 genodigden nader kennis met het integrale gezondheidsprogramma. Deze middag gold tevens als officiële start van de gemeente Dordrecht als JOGG-gemeente.

Albert Heijn, Evides, Nutricia en Optisport zetten zich in voor gezonde leefstijl Dordtse jeugd

- Albert Heijn Van der Poel, Evides, Nutricia en Optisport gaan zich de komende jaren inzetten om gezond eten en bewegen voor jongeren in Dordrecht-West gemeengoed te maken.

Social Media

Partners