» Home » Nieuws » Pagina » 7

Nieuws

LEFF week 1

- De eerste LEFF- week (week 1) Na een succesvolle informatiebijeenkomst op maandag 26 oktober startte de derde LEFF-groep in Dordrecht op maandag 2 november in wijkcentrum de Admiraal. Na flink wat leuke gesprekken met ouders en kinderen schreven een aantal gezinnen zich meteen in!

Bewegen met Sint en Piet tijdens het Sinterklaas Beweegfeest

- Samen met Sint en Piet beleven wat er op het gebied van sport en bewegen al mogelijk is, dat kan tijdens het Sinterklaas Beweegfeest. De inmiddels zesde editie van dit beweegfeest vindt plaats op zondag 22 november in Sportcomplex Crabbehof. Deelnemen kan in de ochtend of in de middag.

Even voorstellen LEFF beweegcoach Nick

- Mijn naam is Nick Gemser en ik ben buurtsportcoach in de leeftijdscategorie 6-12 jaar in Dordrecht West. Op 12 “Doe ff Gezond” scholen verzorg ik samen met sportpromotoren en verenigingen verschillende gym- en sportlessen. Sinds dit jaar geef ik ook aan de 4-6 jarigen “Gymkriebels”. Dit zijn gymlessen voor kleuters ter voorbereiding op het bewegingsonderwijs vanaf groep 3.

Even voorstellen LEFF Coach Willy

- Hallo, mijn naam is Willy van Dijk en ik ben jeugdverpleegkundige en HBO pedagoog. Ik werk in de Jeugdgezondheidszorg van Dordrecht bij Careyn. In de Jeugdgezondheidszorg zie ik jongeren in de leeftijd van 5 - 17 jaar en hun ouders en bespreken we gezondheid, leefstijl en welzijn.

LEFF gaat weer van start!

- Maandag 2 november 2015 start er weer een club LEFF! LEFF is een gratis en leuk leefstijlprogramma voor kinderen van 7 tot 13 jaar die boven een gezond gewicht zijn en hun ouders.

Vier locatiebordjes uitgereikt!

- Afgelopen week kregen alle drie de locaties van Bambino Kinderopvang (Coole Kikkers, Kanjers & Co. en Lieve Luitjes) en kinderdagverblijf Kindertijd een Doe ff Gezond-locatiebordje. Tijdens deze feestelijke uitreiking werd er ook een kleine verrassing uitgedeeld aan de kindjes.

Unieke Doe ff Gezond-fittesten in Dordrecht voor het vijfde jaar

- Op maandag 21 september gaat de Doe ff Gezond week van start in Dordrecht. De jaarlijkse fittesten, die hier onderdeel van uit maken, vinden dit jaar voor de vijfde keer plaats! In de testweek, van 21 tot en met 25 september, worden alle leerlingen van de 12 Doe ff Gezond basisscholen in Dordrecht-West gemeten, gewogen en getest op leefstijl en motorische ontwikkeling. Dit is uniek in Nederland.

Bestuur Jongeren Op Gezond Gewicht op bezoek bij Doe ff Gezond

- Het bestuur van Stichting Jongeren Op Gezond Gewicht bracht op 3 september een werkbezoek aan JOGG-gemeente Dordrecht. Zij kregen een kijkje in de keuken van de lokale JOGG-aanpak Doe ff Gezond en hoorden meer over reeds behaalde resultaten. Tijdens dit bezoek werd ook de pledge Alles is Gezondheid… van het Nationaal Programma Preventie ondertekend namens alle partners van Jongeren Op Gezond Gewicht.

Dordtse jeugd op en via school aan het sporten

- In schooljaar 2015-2016 staat Sport op verschillende manieren op het programma binnen het Dordtse Onderwijs. Het merendeel van de Dordtse jeugd komt zo op of via school in aanraking met sport en bewegen.

De buurtsportcoaches en sportpromotoren zijn er klaar voor

- Vijftien buurtsportcoaches en sportpromotoren zullen tijdens sportseizoen 2015-2016 de Dordtse jeugd motiveren en inspireren om te gaan sporten. Vol vuur begonnen zij op 24 augustus aan hun missie. Kinderen zo jong mogelijk aan het sporten krijgen, maar bovenal kinderen kennis laten maken met sport en ze laten ervaren hoe leuk dat is.

Afsluiting LEFF bij Resto van Harte

- Woensdag 17 juli was het zover. Om 15.00u hadden we afgesproken bij Resto van Harte om in de professionele keuken samen met een kok een gezond 3 gangen diner te bereiden. Voor we hiermee begonnen hebben de kinderen nog groente geproefd en uitleg gekregen over de regels in de keuken. Nadat de kinderen aan de slag gingen zijn de moeders aan de slag gegaan met opschrijven waarom ze trots zijn op hun zoon of dochter. En trots zijn ze!! Super trots!

de Doe ff Gezond diëtist

- Een belangrijke schakel om de Dordtse jeugd naar een gezonde leefstijl te bewegen is de Doe ff Gezond-diëtist. Iedere locatie in Dordrecht West kan hiervan gebruik maken. Zowel voor individueel advies als groepsbegeleiding voor kinderen. Maar ook voor bijvoorbeeld ouders, groepsleerkrachten en overblijfhulpen.

Succesvolle start samenwerking R-newt en Doe ff Gezond

- Zet een groep moeilijk bereikbare jongeren bij elkaar die graag sport, maar over eten nog niet zo veel weet. Hoe leer je die jongeren meer over gezond eten? Andy Han, voormalig professioneel bodybuilder, weet hoe! In april verzorgde hij 4 avonden voor een groep jongerenwerkers, rolmodellen én jongeren uit Dordrecht West om het belang van gezond eten en bewegen onder de aandacht te brengen.

Een kraanwaterles voor de groepen 6-7-8

- In 2013 hebben de (meeste) Doe ff Gezond scholen mee gedaan aan de Doe ff Gezond Drinkwater campagne. Deze campagne bleek een groot succes: scholen, kinderen en ouders zijn enthousiast over water drinken. Uit de Doe ff Gezond schoolfactsheets bleek dat na de Drinkwatercampagne kinderen op de Doe ff Gezond scholen meer water dronken en minder zoete dranken dan vóór de campagne!

Buurtsportcoaches geven ruimte aan beweging

- Eén van de vele partners van Doe ff Gezond is het Sportbedrijf Dordrecht. Vanaf het eerste uur haakt het sportbeleid in op het doel van Doe ff Gezond; ‘een gezonde leefstijl’. Een logisch partnership. Want dagelijks voldoende bewegen hoort immers bij een gezonde leefstijl. Om meer Dordtenaren aan het bewegen te krijgen én te houden zet het sportbedrijf onder ander de Buurtsportcoaches in.

Kriebellijn leidt Lennert naar zijn sport

- Lennert komt al sinds zijn tweede met zijn vader of moeder op vrijdag naar de activiteit Beweegkriebels. Deze activiteit is onderdeel van de Kriebellijn (voor 0-6 jarigen) en wordt verzorgd door Buurtsportcoach Maartje. 'Hij vindt alle spelletjes leuk en kan erg goed klimmen en klauteren. Nu Lennert deze maand 4 wordt is zijn 'Beweegkriebeltijd' afgelopen. Gelukkig zie ik hem komend jaar bij de Gymkriebels! Hij gaat naar een school in Dordrecht-West waar ik gymles geef.'

Beweegkriebels ook dit jaar weer een groot succes

- Afgelopen vrijdag was er alweer de laatste les Beweegkriebels van dit schooljaar. Vanaf september konden ouders met peuters zich opgeven voor de activiteit Beweegkriebels in Crabbehof. Ook waren er sinds dit schooljaar lessen in het Centrum en op peuterspeelzaal Kleurrijk in Krispijn. De activiteit was dit seizoen weer een groot succes! In Dordrecht-West hebben zo'n 50 peuters én hun ouder(s) deelgenomen.

Tijd voor de beloning!

- Op dinsdag kregen we bezoek van Atta de Tolk, Atta is een rapper en heeft zichzelf een doel gesteld. Hij wil in september de marathon van Amsterdam lopen! Op donderdag hebben we genoten van onze beloning, verdiend met de LEFF kennisquiz.

LEFF kennisquiz

- Dinsdag 21 april was het tijd voor de LEFF kennisquiz. Norma, onze quizmaster, legde de regels uit. De kinderen konden een hulplijn inschakelen. Dit waren of de ouders die dan antwoord mochten geven of Norma haalde twee foute antwoorden weg. We begonnen eerst met makkelijke vragen, vervolgens kregen de kinderen een aantal moeilijkere vragen.

Bereid je voor op Koningsdag en download de app DORDT SPORT

- Koningsdag biedt dit jaar ook een virtuele belevenis. Een boot van de Dordtse sport vaart mee in de Grande Parade. Op de boot, aangekleed met een sportveld, staat een groot doek met een zwart wit logo, ook wel ‘marker’ genoemd. Op het eerste gezicht lijkt het misschien niet zo bijzonder, maar schijn bedriegt! In de marker zit namelijk een verrassende belevenis verscholen. Bereid je voor en download alvast de app!

LEFF Supermarktspeurtocht

- Dinsdag 14 april zijn we met de kinderen naar de supermarkt gegaan voor de supermarktspeurtocht. Gewapend met hun speurpas en boek begonnen de kinderen aan de zoektocht. Er moest bijvoorbeeld worden gezocht naar gezonde tussendoortjes, zuivelproducten, diepvriesproducten, ontbijtproducten noem maar op! Het was af en toe lastig om de GO LEFF producten in de schappen te vinden, maar het is ze allemaal gelukt! Het was een leuke en leerzame middag!

Praat mee over sport tijdens de Nationale Sportweek

- Van zaterdag 18 tot en met 25 april is er weer de jaarlijkse Nationale Sportweek. Sport staat centraal en sportbonden, sportverenigingen, scholen, gemeenten en andere aanbie­ders van sport en bewegen organiseren in het hele land sportieve activiteiten. Ook Dordrecht doet mee. Dordtenaren worden niet alleen uitgenodigd om mee te doen aan, maar óók om mee te praten over sport in Dordrecht. Op woensdag 22 april wordt hiertoe een speciale bijeenkomst georganiseerd.

LEFF bijeenkomst 11 en 12

- We zitten al weer halverwege LEFF. Deze week bijeenkomst 11 en 12. De kinderen hebben deze week een sticker verdiend met hun inzet tijdens de LEFF bijeenkomsten. Ze zijn ook thuis goed bezig met hun doelen. Deze week hebben we de hoeveelheden per portie besproken en hebben we gekeken naar welke hoeveelheid kinderen nodig hebben. Tussendoor kwam ook het Start LEFF aan bod!

LEFF-bijeenkomst

- Afgelopen week ben ik maandag samen met 2 deelnemers naar een gymnastiekles geweest. Ze hadden namelijk aangegeven dat hen dit erg leuk leek. Ze zijn eerst met een dans warming up begonnen. Vervolgens hebben ze oefeningen gedaan met de touwen, de trampoline en de kast. Naderhand waren de meiden nog enthousiaster dan ze al waren!

Sfeerverslag LEFF 24-26 maart 2015

- Afgelopen week was een drukke LEFF week. Op dinsdag en donderdagmiddag zijn we aan de slag gegaan met vetten en suikers. We hebben een spel gedaan, waarbij de kinderen moesten raden hoeveel suiker en vet er in een aantal supermarktproducten zit. Dit was nog best lastig, maar de kinderen hebben het supergoed gedaan

Dordt Sport kleurt oranje, kleur jij mee?

- Dordrecht maakt zich op voor een groot oranjefeest eind april. Maar voordat het zover is, krijg jij volop de kans(en) om sportief in actie te komen. Ook de Dordtse sport kleurt oranje in de maand dat de Koning de stad Dordrecht zal bezoeken en doet dat, in samenwerking met onder andere verenigingen en scholen, met een vorstelijk sportaanbod voor alle leeftijden.

Op avontuur met eten door te snijden, proeven, voelen en smeren

- In de Doe ff gezond-workshop ‘Koken met je peuter’, leer je als ouder handige tips, ga je samen koken en samen eten ontdekken. Tijdens de workshop ervaar je eten met je peuter ook leuk kan zijn en krijg je tips om thuis uit te proberen. Op 17 maart was er weer een workshop waarbij 7 enthousiaste moeders en 8 peuters, een oma en grote broer meegedaan hebben.

GO LEFF - NO LEFF

- LEFF Week 3! Tijdens de dinsdagbijeenkomst van afgelopen week hebben de kinderen het eerste uur gesproken over energie. Je krijgt energie door goed te eten. En wat gebeurt er met je wanneer je te veel eet? Ook zijn de begrippen GO LEFF en NO LEFF uitgelegd. We hebben een lijst gemaakt met GO LEFF en NO LEFF producten. Als doel deze week kregen de kinderen de opdracht om een nieuwe groente te proeven en om NO LEFF producten te vervangen door GO LEFF producten.

LEFF bijeenkomst in de Koloriet

- Afgelopen dinsdag hebben we het eerste uur geleerd wat er gebeurt met je lichaam wanneer je te veel eet. Ook is de Schijf van Vijf besproken. Vervolgens zijn de allereerste eet- en drinkdoelen bekend gemaakt. Deze week hebben we als doel om elke ochtend te ontbijten en om elke dag twee zoete dranken te vervangen door een glas water. Vanaf nu krijgen de kinderen elke week op dinsdag twee nieuwe doelen. Aangezien alle kinderen allemaal al ontbijten, waren deze doelen heel goed te doen!

Tweede groep LEFF van start

- Dinsdag 3 maart ging LEFF echt van start! Het eerste uur hebben we kennis gemaakt met elkaar, dit deden we door middel van een spel. De kinderen moesten extra goed opletten, want we gingen in de gymzaal een spel doen waar je erg goed in was als je de namen van de kinderen goed kent. Vervolgens hebben we de bewegingen in groepjes van het LEFF spel bedacht. Nadat dit was gebeurd konden we het spel spelen. Ik ben benieuwd of we de bewegingen volgende week nog weten!

LEFF bijeenkomsten weer van start

- Na de voorjaarsvakantie start er weer een serie LEFF-bijeenkomsten. Vanaf dinsdag 3 maart kunnen maximaal 12 gezinnen meedoen. Op dinsdag 17 februari werd er een informatiebijeenkomst in de Koloriet gehouden. De deelnemers hebben kennis gemaakt met het programma LEFF, de coaches Maartje en Norma en de andere deelnemers!

Wat doet de Gezonde Schooladviseur binnen Doe ff Gezond?

- De twaalf Doe ff Gezond-scholen streven ernaar om dit jaar het vignet Gezonde School te halen met extra aandacht voor de gezondheidsthema Sport en Bewegen en Gezonde Voeding. De Doe ff Gezond-scholen hebben natuurlijk al meerdere jaren extra aandacht voor sporten, bewegen en gezonde voeding door hun deelname aan Doe ff Gezond.

Doe ff Gezond-scholen bijgepraat over resultaten fittesten

- Op dinsdag 27 januari werden vertegenwoordigers van de twaalf Doe ff Gezond-scholen tijdens een lunchbijeenkomst bijgepraat over de uitkomsten van de fittesten die in 2014 zijn afgenomen. De bijeenkomst werd goed bezocht, alle scholen waren vertegenwoordigd!

Nieuw seizoen Smakelijke Moestuinen komt eraan!

- Over een paar weken start het zaaiseizoen weer! Dan krijgen de locaties weer zaadjes toegestuurd en kunnen de dreumesen en peuters samen met de leidsters lekker gaan wroeten in de grond. Smakelijke Moestuinen Peuter Proef is een project dat sinds 2013 in Dordrecht op diverse kinderdagverblijven wordt uitgevoerd.

Doe ff Gezond aanwezig bij Nationale Balanstop

- Op woensdag 28 januari vond in Utrecht de jaarlijks terugkerende Nationale Balanstop plaats. Dit jaar kwam iedereen naar Stadion Galgenwaard, het thuishonk van FC Utrecht. Uit vrijwel alle 75 JOGG-gemeenten was iemand aanwezig. Uiteraard was er ook een vertegenwoordiging uit Dordrecht naar Utrecht afgereisd.

Social Media

Partners